80 jaar bevrijding van Marum – een moment van herdenking en dankbaarheid Video

Vandaag is het precies tachtig jaar geleden dat Marum, na vijf jaren van onderdrukking en oorlog, werd bevrijd. Een gedenkwaardige dag waarop stil werd gestaan bij vrijheid, herinnering en erkenning.
Ter gelegenheid van deze bijzondere mijlpaal vond een herdenkingsrit plaats met historische legervoertuigen door de regio. De colonne arriveerde uiteindelijk in Marum, waar op het parkeerterrein bij de voormalige Lidl een korte pauze werd ingelast. Na een onderbreking van ongeveer een half uur werd de tocht vervolgd.
In de middag kwam de stoet aan in Nuis, bij Museum ’t Rieuw, waar de dag een plechtig vervolg kreeg. Voorafgaand aan de aankomst werd er achter de Coendersborg een toespraak gehouden door Wiebo van der Schaaf, voorzitter van Stichting Bunkerbehoud Trimunt. Hij heette met name enkele aanwezigen welkom die de oorlog persoonlijk hebben meegemaakt, evenals burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier en Gerrit Renkema.
Onder begeleiding van de Clan Macbeth Pipe Band uit Groningen werd vervolgens koers gezet naar het museum. In zijn toespraak stond burgemeester Van der Tuuk stil bij het aangrijpende oorlogsverleden van Marum, dat vijf jaar lang gebukt ging onder de bezetting.
In Museum ’t Rieuw werd aansluitend een nieuwe expositie geopend, gewijd aan de radarstelling Löwe op Trimunt en de gebeurtenissen in Marum tijdens de oorlogsjaren. Burgemeester Van der Tuuk sprak daarbij zijn waardering uit voor Gerrit Renkema, de maker van de indrukwekkende maquette van stelling Löwe. Renkema vertelde dat hij maar liefst acht winters aan het model heeft gewerkt.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers op de streek Trimunt een radarstelling als onderdeel van de Kammhuberlinie, die weer deel uitmaakte van de Atlantikwall. Deze stelling had destijds een ingrijpende invloed op de regio en haar bewoners. Vandaag de dag zijn nog altijd restanten zichtbaar.
Stichting Bunkerbehoud Trimunt, Radarstelling Löwe zet zich in om deze historische plek te behouden en waar mogelijk te restaureren. Met het oog op educatie en bewustwording van de impact van oorlog en de waarde van vrede, wil de stichting dit erfgoed voor toekomstige generaties bewaren.
Met het doorknippen van het lint door Gerrit Renkema werd de tentoonstelling officieel geopend. De expositie zal de komende drie jaar te bezichtigen zijn in het museum. Vele bezoekers maakten direct van de gelegenheid gebruik om een eerste blik te werpen op deze indrukwekkende weergave van lokale oorlogsgeschiedenis.
Foto's: Romke Notenbomer - 112marum.nl / Arnold Haan/ahfoto.nl / Video: Koos Sinke