Het gevaar van laserstralen voor de cockpitbemanning traumaheli’s

Lasers of lichten met hoge intensiteit waarmee in het luchtruim wordt geschenen, kunnen van invloed zijn op de luchtvaartveiligheid.

Tijdens een vlucht buiten de daglichtperiode is de cockpit schaars verlicht. Hierdoor hebben de bemanningsleden goed zicht naar buiten, zodat zij essentiële dingen kunnen waarnemen. Het oog van de bemanningsleden is dan ingesteld op de donkere omgeving. Het zicht kan echter worden verstoord wanneer een grote hoeveelheid licht de cockpit binnendringt.

Afhankelijk van de intensiteit van het licht kan het enige tijd (ca. een half uur) duren voordat het oog weer is ingesteld op de donkere omgeving.

Wanneer de bemanningsleden worden blootgesteld aan laserlicht kan dit leiden tot afleiding, schittering en verblinding, flashblindness, nabeelden of oogschade. Afhankelijk van de vluchtfase kan dit ernstige gevolgen hebben.

De grootste risico’s doen zich hierbij voor tijdens de kritische vluchtfase: de start, de nadering en de landing. Hierbij bevindt de helikopter zich dicht bij de grond met een lage snelheid.

Tot op heden blijkt het moeilijk de bemanningsleden tegen de effecten als gevolg van laserlicht te beschermen.